You are currently viewing Är du sociopat för att du leder ett företag?

Är du sociopat för att du leder ett företag?

Om du är företagsledare, organisationsledare har säkert redan hunnit tänka en hel del på ledarskap.

De allra flesta företagsledare önskar väl att de blev bättre med åren, kan man ju anta. Men vad är en bra, respektive dålig ledare? Här kan du få några tips på det:

Å ena sidan, kanske man ska låta definitionen av en “bra” ledare helt enkelt vara den, att om ledaren lyckas få med sig hela den grupp (företag) som de är satta att leda, växer, blir vassare, bättre, mer kompetenta och blomstrar, är väl en bra ledare, eller hur? De flesta håller med om det, men alltför få vet hur de ska definiera själva vägen till att bli en bra ledare. Föds man helt enkelt som en bra ledare? Eller kan man utbilda sig till det?

Är det sant att en typisk VD är psykopat?

Det sägs att väldigt många företagsledare är psykopater, eller sociopater. Alla VD:ar är inte sociopater, men väldigt många sociopater är VD:ar. Men vad är en sociopat? Enligt Wikipedia är en sociopat någon som har en psykiatrisk störning. Något under personens barndom störde de naturliga utvecklingen till en vuxen person som mår bra, men numera sägs det att man föds till sociopat.

Oavsett ursprung till personlighetsstörningen så är själva definitionen den att en sociopat har brist på empati. Personen kan inte känna med i andra människors känslor. Det är endast de egna känslorna som är viktiga för personen. Vill det sig riktigt illa, är det så att människorna kring en sociopat, förr eller senare kommer att må dåligt. Att inte få tillbaka empati av någon kan vara riktigt dränerande.

Inte så konstigt då att våra medier flödar över av artiklar som: 5 sätt att ta reda på om din chef är sociopat. 

För att inte släppa fram en sociopat som företagsledare, bör de som anställer personen alltid fråga de människor som lever nära den personen och ta reda på hur de mår. Är det en familj som mår riktigt dåligt, är det stora risker att personen är sociopat. En sociopat kan nämligen inte göra andra lyckliga.