You are currently viewing Hur vi än gör så har vi rumpan bak

Hur vi än gör så har vi rumpan bak

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Uncategorized

Politikerna hotar med att vi kanske måste börja ransonera elen. Hela Europa har drabbats av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vi ser effekterna av det, nu så här under hösten i Sverige. Hela världen hänger ihop sedan globaliseringen slagit igenom och vi lever med den sedan flera årtionden tillbaka. När energin stryps i resten av EU så påverkar det vår ekonomi hemma i Sverige. Det är som det är, och politikerna är rädda för att inte energin ska räcka till alla. Vi borde ha agerat långt innan det blev som det är nu. Alla borde ha ställt om och blivit mer självständiga elproducenter. Och efterfrågan på el är större än någonsin. Men hur vi än gör så har vi rumpan där bak.

Ökad efterfrågan på el driver upp priserna

För det första har efterfrågan på el ökat något enorm. Visserligen behöver vi alla skynda på omställningen från fossila bränslen till elanvändning, om vi inte vill gå tillbaka till att använda häst och vagn. Men elen blir allt dyrare, då tillgången sinar. Samtidigt är det som om alla vaknar samtidigt. Solpanelsleverantörerna har svårt att få tillgång till snabba leveranser på grund av den ökade efterfrågan. Det hade varit bättre om vi kunnat bygga ut solpanelsparkerna i lugn och ro. Nu har vi en lite panikartad situation. Men det brukar lösa sig. Vi har folk som kan lösa situationer och många av dem är smarta.

Ändå bör vi ställa om till elbilar

Att ändå ställa om så att man blir en självständig elproducent är ändå det bästa. Alternativet är värre. Så vad kan du själv göra för att bli din egen självständiga elproducent? Det är ju lite svårt att bygga sin egen vindpark, liksom sitt eget vattenfall som tar till vara energin ur vattnet. En solpanel eller flera på taket kan vara det enda rätta, om det inte är så att du har möjlighet att skaffa bra och billig el av någon bra elleverantör. Större behov har man ju om man som vi alla måste göra; skaffat elbil. En elbil behöver ju laddas varje dag för att kunna köras, så varför inte installera din egen laddbox hemma? Hur du kan göra det kan du läsa mer om här: defa.com/se/installera-laddbox-hemma/.