You are currently viewing Så kan man styra ljud i en lokal
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Så kan man styra ljud i en lokal

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Uncategorized

Visste du att det finns inredningsfirmor som enbart arbetar med att styra ljud i en lokal? Jo, så är det, och det är ganska intressant att tänka på hur ljud färdas i ett rum. Ljud är ju som bekant vågor som likt vattnet rör sig framåt och upp och ner i vågor. Likt andra vågor så kan det studsa mot en plan yta och byta färdriktning. Det är det som händer när man hör ett eko. Ett eko uppstår när ett ljud blir till och som studsar mot till exempel en bergvägg, och sedan studsar tillbaka mot en bergvägg på andra sidan väggen. Då blir det ett eko.

Möblera smart

I ett rum kan alltså ljudet studsa fram och tillbaka om ljudet enbart möter en plan yta, vilket händer när man pratar i en tom lokal. Då hörs alla ljud väldigt bra, men så snart som man möblerar det tomma rummet, så minskar ljudvolymen. På det sättet jobbar dessa firmor som arbetar med ljud. De kan till exempel inreda lokalen med särskilda undertak, och klä undertaket med särskilt upp som fångar upp ljudet och absorberar det. De kan även beklä väggar med särskilda skivor, som är utformade på det sättet att de också absorberar ljudet, det kallas för ljudabsorbenter.

Inred smart

Det går även att inreda rum på så sätt att ljud absorberas, till exempel av gardiner av ett visst material, man kan ställa skärmväggar och på sätt rikta ljudet så att det inte förs vidare. Om du är intresserad av hur man kan bygga så att ljud inte förs vidare kan du läsa mer här: kamak.se/undertak/.